همبستگی طایفه بساک - رضا بهمنی گفتمان ، فرهنگ و آداب و رسوم، اجتماعی ، تاریخی ، خبری ، سرگرمی ، هنری ، تبلیغاتی و.......
در باره ما
رضا بهمنی
متولدشهر الیگودرز - ساکن دزفول
تماس
09166418320و
09396418320
====================
برای بودن ، گاهی لازم است که نباشی ! شاید نبودنت ، بودنت را به خاطر آورد ...... اما دور نباش ........ دوری همیشه دلتنگی نمی آورد ...... فراموشی همین نزدیکی هاست ........
====================
تاریخ گویای دردها ‘ شادیها ‘ حماسه ها ‘ ستیزها ‘ جستارها ‘ پیروزیها و شکستها و در کل زبان گویای دورانها و قضاوت کننده درباره اعصار و ادوار است و تاریخ که سینه از خماخم ایام پیر کرده همیشه در دل سخنها دارد که سخن تاریخ از بختیاریهای سربلند ‘ سخن شیرینی است.
====================
من وقتی به اجداد و نیاکانم و حرکتهای مثبت و تاریخی آنان می اندیشم به خود می بالم ‘ چرا؟ که آنها در طریق ضد استعماری گام برمیداشته و شدیدا بیگانه پرستی را رد نموده و مخالف این حرکت بوده اند . قوم پرافتخاری که هیچوقت به دنبال قوم گرائی نبوده اند و همیشه و همیشه با دلی صاف و ساده در خدمت وطن بوده اند .
بسیار سربلندم که خون آن آزادگان همیشه سربلند را در شریانها و رگهایم دارم که اگر داعیه ایلخانی و ایلبیگی داشته اند ‘ این خواست و ادعا و حرکت با حفظ شرف خود ‘ خانواده و ایلشان عجین بوده و هرگز شرف و انسانیت خود را فدای مقام و مال و حکومت ننموده اند.
====================
از خداوند متعال خواستارم تا همه آنانکه از تبار بختیاری هستند بدون از جاجستگی و بی عشق به مقام و ثروت بدانند نسلشان چیست و ریشه و ملیت خود را به فراموشی نسپرند (که دوست به صافی دل نگرد و دشمن به تیرگی دل) .
====================
طایفه بساک
====================
بختیاریها به دو ایل بزرگ چهار لنگ و هفت لنگ تقسیم می شوند . هر ایل خود به طایفه های مختلفی تقسیم میشود . از طایفه های هفت لنگ میتوان دورکی ، بابادی ، دینارانی و ... را نام برد . چهارلنگ شامل ممیوند - محمود صالح(مم صالح) - موگوئی - کینورسی - زلقی و ... می باشد . بساک بزرگترین طایفه ممیوند (میوند) بوده بیشتر در محدوده شهرستان الیگودرز تا ازنا پراکنده اند. ولی امروزه در سایر استانها نیز مسکن گزیده اند . .کلانتری این طایفه در زمانهای قبل از انقلاب بعهده علی آقاخان ضرغامی و بهرام خان ضرغامی بوده است که هر دو برادر بوده اند . بهرام خان ، پدر غلامرضا خان ضرغامی بوده و غلامرضا خان دو فرزند بنامهای علی آقا خان و بهرام خان ضرغامی داشته که بهرام خان ضرغامی ریاست طایفه را بعهده داشته است .
====================
طایفه بساک به دو تیره تقسیم می شود 1.بزی 2.بساک
که براساس همین شنیده ها به تیره بزی به خاطر وجود سه شخص بزرگ بنام صادق صلاتین و بهمن گرگین وضرغام بوده است.
====================
این وبلاگ بدور از هرگونه خود مطرح کردن ‘ بدور از هرگونه سیاسی بازی بدور از هرگونه تعصبات بیجا و رفتارهای کورکورانه پایگاهی خواهد بود برای گفتمان طایفه بساک و سایر اقوام . محلی برای همدلی و همزبونی های بیشتر و در واقع وحدت و انسجام و همبستگی و هم اندیشی طایفه .
====================
برای ارتقا’ فرهنگ ‘ برای پیشرفت و هرچه بهم نزدیکتر شدن دلها و نظرات و افکار از همه اندیشمندان صاحب نظران دوستان و علاقمندان دعوت به همکاری دارم . ما را در این راه یاری بفرمائید .
====================
ارادتمند شما - رضا بهمنی
باخبرشدیم یکی دیگراز کلانتران بنام ایل میوند كدخدا مشهدي غلام رضا فيضي دارفانی راوداع گفت ضمن عرض تسلیت به ایل بزرگ بختیاری علی الخصوص طایفه بزرگ عبدالوند ،علو درجات را از خداوند مننان برای آن مرحوم و بقای عمر بازماندگان را از خدای بزرگ خواهانیم مارا نیز در غم خود شریک بدانید. از طرف طایفه بساک
پنجمین جلسه وحدت و همبستگی ایل میوند به میزبانی طایفه عبدالوند در تاریخ 23/10/90 (جمعه شب) با حضور بیش از 600 نفر در سالن تالار آپادانا در شهرستان دزفول راس ساعت 20 برگزار گردید .
هدف از تشکیل جلسات وحدت و همبستگی , دید و بازدید برادران بختیاری , اخوت و برادری بین طوایف مختلف , شناسائی مشکلات و چالشهای ایل و برداشتن آنها , حفظ منافع ملی بختیاری ها , شناسائی و معرفی اندیشمندان صاحب نظران و نخبگان بختیاری و برنامه ریزی در جهت ارتقاء سطح علمی و فرهنگی ایل , ارائه راهکارهای مختلف در جهت آینده ای روشن بختیاری , تشکیل یک شورای مرکزی جهت منسجم کردن برنامه ها و برنامه ریزی بهتر ایده ها و نظرات , اتحاد و همگرائی ایل میوند با سایر طوایف غیر میوند و تعمیم هدف و برنامه های خود با سایر تیره و طوایف بختیاری و .................
انشاءاله بانیان و بزرگان این جلسات راهکارهائی ارائه بدهند تا جلسات بعدی تخصصی تر و کارشناسانه تر برگزار گردند و هرچه زودتر نشستی را با سایر قوم ها و طوایف غیر میوندی برگزار نمایند .
الان نیاز بیشتری به کار فرهنگی داریم تا در دنیای دیجیتال امروزی که با سرعت زیاد در حرکت است عقب نمانیم و با حفظ اصالت و تمدن گذشته بدون تعصبات بیجا و رفتارهای کورکورانه در میان سایر اقوام ایرانی حرفی برای گفتن داشته باشیم .
خداوند به همه برادران زحمت کش و غیرتمند , همتباران خوب و شهیر توفیق عنایت بفرماید .
در این همایش هر طایفه فرصت 20 دقیقه سخنرانی را داشتند که از طریق تریبون نظرات خود را به نیابت از طرف طایفه به سمع سایرین برسانند :
با نهایت تایف و تاثر در گذشت برادر عزیزمان , جوان ناکام , زنده یاد محمد حیدری فرزند جانمراد از طایفه محترم عبدالوند (تیره محترم تونی) را به جامعه بختیاری , ایل میوند , طایفه محترم عبدالوند علی الخصوص خانواده آن مرحوم تسلیت عرض نموده, از خداوند متعال برای آن مرحوم رحمت واسعه و برای بازماندگان صبر و شکیبائی خواهان و خواستاریم.
روحش شاد و یادش گرامی باد
مدیریت وبلاگ به نیابت از طرف طایفه بساک و تیره گرگیوند
داستان کوتاهی که پیش روی شماست یک قصه جادویی است که حتما باید دو بار خوانده شود! به شما اطمینان میدهم هیچ خواننده ای نمیتواند با یک بار خواندن آن را رها کند! این نامه تاجری به نام پائولو به همسرش جولیاست که به رغم اصرار همسرش به یک مسافرت کاری میرود و در آنجا اتفاقاتی برایش می افتد که مجبور میشود نامه ای برای همسرش بنویسد به شرح ذیل ...
جولیای عزیزم سلام ...
بهترین آرزوها را برایت دارم همسر همربانم. همانطور که پیش بینی می کردی سفر خوبی داشتم. در رم دوستان فراوانی یافتم که با آنها می شد مخاطرات گوناگون مسافرت و به علاوه رنج دوری از تو را تحمل کرد. در این بین طولانی بودن مسیر و کهنگی وسایل مسافرتی حسابی مرا آزار داد. بعد از رسیدن به رم چند مرد جوان خود را نزد من رساندند و ضمن گفتگو با هم آشنا شدیم. آنها که از اوضاع مناسب مالی و جایگاه ممتاز من در ونیز مطلع بودند محبتهای زیادی به من کردند و حتی مرا از چنگ تبهکارانی که قصد مال و جانم را کرده بودند و نزدیک بود به قتلم برسانند نجات دادند . هم اکنون نیز یکی از رفقای بسیار خوب و عزیزم
"روبرتو" که یکی از همین مردان جوان است انگشتر مرا به امانت گرفته و با تحمل راه به این دوری خود را به منزل ما خواهد رساند تا با نشان دادن آن انگشتر به تو و جلب اطمینانت جعبه جواهرات مرا از تو دریافت کند وبه من برساند . با او همکاری کن تا جعبه مرا بگیرد. اطمینان داشته باش که او صندوق ارزشمند جواهرات را از تو گرفته و به من خواهد داد وگرنه شیاد فرصت طلب دیگری جعبه را خواهد دزدید و ضمن تصاحب تمام جواهرات آن, در رم مرا خواهد کشت پس درنگ نکن . بلافاصله بعد از دیدن نامه و انگشتر من در ونیز موضوع را به برادرت بگو و از او بخواه که در این مساله به تو کمک کند. آخر تنها مارکو جای جعبه را میداند. در مورد دزد بعدی هم نگران نباش مسلما پلیس او را دستگیر کرده و آنقدر نگه میدارد تا من بازگردم.
نامه را خواندید؟
اما بهتر است یک نکته بسیار مهم را بدانید :
پائولو قبل از سفر به رم با جولیا یک قرار گذاشته بود
که در این مدت هر نامه ای به او رسید آن را بخواند. ! "یک خط در میان"
حالا شما هم برگردید و دوباره نامه را یک خط در میان بخوانید
پیرمردی تنها در مینه سوتا زندگی می کرد. او می خواست مزرعه سیب زمینی اش را شخم بزند اما این کار خیلی سختی بود. تنها پسرش که می توانست به او کمک کند در زندان بود.
پیرمرد نامه ای برای پسرش نوشت و وضعیت را برای او توضیح داد:
پسر عزیزم من حال خوشی ندارم، چون امسال نخواهم توانست سیب زمینی بکارم. من نمی خواهم این مزرعه را از دست بدهم، چون مادرت همیشه زمان کاشت محصول را دوست داشت. من برای کار مزرعه خیلی پیر شده ام. اگر تو اینجا بودی تمام مشکلات من حل می شد. من می دانم که اگر تو اینجا بودی مزرعه را برای من شخم می زدی.
دوستدار تو پدر
پیرمرد چند روز بعد این تلگراف را دریافت کرد:
پدر، به خاطر خدا مزرعه را شخم نزن، من آن جا اسلحه پنهان کرده ام.
صبح فردا 12 نفر از ماموران FBI و افسران پلیس محلی دیده شدند و تمام مزرعه را شخم زدند بدون اینکه اسلحه ای پیدا کنند.
پیرمرد بهت زده نامه دیگری به پسرش نوشت و به او گفت:
که چه اتفاقی افتاده و می خواهد چه کند؟
پسرش پاسخ داد:
پدر برو و سیب زمینی هایت را بکار، این بهترین کاری بود که از اینجا می توانستم برایت انجام بدهم.
در دنیا هیچ بن بستی نیست؛ یا راهی خواهم یافت، یا راهی خواهم ساخت.
با همت و تلاش برادر عزیزم جناب آقای دکتر فریدون امیدی (از تیره عالیگر طایفه بساک ) وب سایت طایفه میوند به آدرس زیر مدتی است که فعالیت خود را آغاز نموده . از همه همتباران خوب و فهیم خودم تقاضا دارم به این سایت مراجعه و نظر بدهند . این سایت محلی است برای همدلی و همبستگی ایل . خداوند به همه همتباران عزیز علی الخصوص قلم بدستان شهیری که برای اعتلای نام بختیاری و اشاعه آداب و فرهنگ آن تلاش می کنند توفیق عنایت فرماید و همیشه در پناه خود محفوظ و سلامت نگه دارد .
ایل میوند شامل 5 طایفه بنامهای بساک - حاجیوند - عبدالوند - هیودی و ایسوند می باشد .
آنگاه که جاهلیت بیداد می کرد، خداوند زنی پاکدامن را برای ماموریتی بزرگ برگزید و او نیز به فرمان خدایش پاسخ مثبت داد و در پناه رحمت الهی قرارگرفت، در آن روزگار ظلمت و تاریکی آنگاه که هزاران چشم شیطانی آمدنش را به فرمانروایان جاهلیت ندا می دادند و همه جا پی در پی به دنبال آثاری از تولدش می گشتند، او آرام آرام و در پرده رحمت الهی (او) را پرورش داد و در شبی زیبا و دور از چشم شیاطین متولد شد، او تنها نوزادی بود که از همان لحظه که چشم باز کرد قادر به سخن گفتن بود، او کسی بود که می توانست مردگان را زنده کند و بیماران را شفا دهد، او کسی نبود جز عیسی مسیح (ع)، او که پیام آور صلح و مهرورزی بر پایه توحید و عدالت بود و از دامن مادری برخاست که خداوند او را پاک قرار داد و بر زنان عالم برتری داد. مادری و پسری که خداوند آنان را از آبرومندان بارگاه الهی و در جایگاهی رفیع قرار داده است. براستی که هیچ زنی جز حضرت مریم لیاقت مادری عیسی مسیح (ع) را در آن زمان نداشت چرا که او از زنان برگزیده خداوند بود.
با خبر شدیم کلانتر آمرادحسین عیسوندزیبائی از طایفه عیسوند(تیره طهماسوند) به رحمت خداوند رفته اند.
ضمن عرض تسلیت به جامعه بختیاری - طایفه محترم عیسوند و خانواده محترم ایشان , از خداوند متعال برای آن مرحوم علو درجات و برای بازماندگان صبر و شکیبائی مسئلت مبی نمائیم.
با نهایت تاسف و تاثر , با خبر شدیم مشهدی سلطانمحمد فرزندمرحوم محمدرحیم از طایفه بساک دار فانی را وداع گفت بدینوسیله ضمن عرض تسلیت به ایل بزرگ بساک علی الخصوص طایفه آلیگر ،علو درجات را از خداوند مننان برای آن مرحوم و بقای عمر بازماندگان را از خدای بزرگ خواهانیم مارا نیز در غم خود شریک بدانید.
مراسم آن مرحوم درشهرالیگودرزروزهای چهارشنبه وپنجشنبه 7و8دیماه برگزارمی گردد.
اصولا در جوامعی که دارای بافت اجتماعی و فرهنگی سنتی هستند، اجبارها ی اجتماعی در همه حوزه ها دیده میشود.ازدواج نیز از این قاعده جدا نیست.در هنگام همسر گزینی، پسرو دختری که در این جوامع زندگی میکنند، نگاهی نیز به محدودیتهای فرهنگی و اجتماعی انتخاب خود دارند. در مناطق بختیاری از گذشته این گونه اجبارها وجود داشته است.بدین شکل که والدین گزینه هایی را برای دختر یا پسر نشان میکردند و آنها کمتر می توانستند اعتراضی به این گزینه ها داشته باشند.اما امروزه با افزایش آگاهی والدین در مورد حق طبیعی دختر یا پسر در انتخاب هایشان ، افزایش سطح تحصیلات و افزایش سطح مراودات اجتماعی گزینه ها بیشتر شکل پیشنهاد دارند تا اجبار.البته چنانچه پسری انتخابی غیر از گزینه پیشنهادی خانواده داشته باشد،ممکن است با رفتارهایی مانند طرد شدن ،از سوی خانواده خود مواجه شود که این تنها مختص قوم بختیاری نیست."ناف بران"رسمی بود که در گذشته در جریان همسر گزینی میان قوم لر و بختیاری متداول بوده است. بدین صورت که با به دنیا آمدن نوزاد دختر،ناف او را به نام پسر مورد نظر میبریدند و در عرف محلی میگفتند این دختر ناف بر فلانیست.بر این اساس در آینده بایستی با هم ازدواج میکردند.مردم محل نیز با دانستن این موضوع،هنگامی که دختر به سن ازدواج میرسید،به خواستگاری او نمی رفتند. میان طایفه بساک رسمی به نام "َبلَکِه"بلکه برونوجود داشت.در این رسم دستمالی به نام " َبلَکِه "نزد خانواده ای که نوزاد دختر به دنیا آورده اند برده می شد تا اورا برای پسرشان نشان کرده باشند. خواستگاری را در اصطلاح محلیِ بختیاری،َ"کدُخدایی" میگویند.در جلسه خواستگاری بزرگان و ریش سفیدان هر دوطرف پس از گفتگو نظر خود را اعلا م مینمایند. مهریه ،به صورت سکه یا زمین رایج است که به . .....لطفا در ادامه مطلب بخوانید .... بهمنی..........
نشست همیاری طایفه بساک در شمال خوزستان در زوز جمعه 02/10/90 ساعت 8 شب در دزفول - ولی آباد - خ 5 منزل ظهراب مهرابی برگزار می گردد . از بزرگان و نخبگان طایفه بساک دعوت می شود شرکت فرمایند .
هر جائی که همراهی و وحدت بوده موفقیتی در پی آن حاصل شده و هر جائی نفاق و تفرقه بوده قطعا چیزی جز شکست وجود نداشته است . وحدت و همبستگی عنصر و مولفه اصلی در تشکیل اجتماع و نشستهاست . اگه وحدت و انسجام , اخوت و برادری و همبستگی نباشه تشکیل چنین جلساتی معنا و مفهومی نخواهد داشت.این وحدت که مولفه اصلی نشستهاست خود نیازمند مبانی و اصول ارزشی است تا پدیدار شود و ثمره تحقق یابد. یکی از این اصول به اعتقاد بنده که اساسی و پایه های وحدت رو مستحکم میکنه عامل برادری است . این برادری میتونه در اشکال مختلف و متنوع خود نمائی کنه ... برادری ایمانی ... برادری خونی ... برادری نژادی .... برادری قبیله ای و ................
هدف از نشستهای طایفه بساک که برگرفته از نشستهای ایل میوند و دنباله رو و ادامه دهنده آن بوده همان نوع برادری قومی و نژادی است .این نوع برادری پیوند اجتماعی خاصی را در میان خانواده های بزرگ خونی پدید می آورد و موجبات همبستگی میان طایفه و نیز دیگر طوایف می شود. این نوع عامل برادری , طایفه و بزرگان و .... را به تلاش وا می دارد تا گرد هم آیند و از یاری و کمک و همفکری همدیگر برخوردار گردند و نیازهای خود را به این شکل بر طرف سازند . در این راستا از تعصبات بیجا و رفتارهای کورکورانه باید پرهیز کرد.
انسجام و همگرائی هم یک شعار و آرمان است و در حال حاضر هم یک تکلیف عملی و اجرائی است . این اتحاد و نشست همیاری به عنوان دستور و رهنمود عاملی موثر و اساسی در تقویت فرهنگ ما بختیاریها و شکل دهی بهتر به هویت ما خواهد بود.
تبادل لینک هوشمند برای تبادل لینک ابتدا ما را با عنوان گلبهار بهمنی علیا و آدرس bahmani.LoxBlog.ir لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را در زیر نوشته . در صورت وجود لینک ما در سایت شما لینکتان به طور خودکار در سایت ما قرار میگیرد.